פיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן
בילדים
בעבר נהגו לשייך ליקויים אלו לבעיות בתחום הרגשי אולם עולם הרפואה התעדכן וכיום מומלץ לפנות לבצע הערכה פיזיקלית מלאה על מנת ולשלול/לטפל בבעיה גופנית אם קיימת ובמידת הצורך – במקביל לתת מענה רגשי הולם.
בעיה בתפקוד שרירי רצפת האגן אצל ילדים שמקורה בתפקוד שרירי לקוי או בבעיה תחושתית, יכולה לקבל מענה מקצועי על ידי טיפול פיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן המותאם לילדים, זאת לאחר אבחון ושלילת גורמים רפואיים אחרים, (כמו בעיות מולדות במערכת השתן או העיכול).
הטיפול בנושא רגיש ואינטימי זה מחייב אותנו אנשי המקצועי המוסמכים לתחום להיות מיומנים, רגישים ובעלי גישה מיוחדת לילדים.
כאשר מאבחנים ומטפלים כראוי ניתן לחסוך מהילד (וממשפחתו) תסכול וקושי רב שעלולים להפוך ל"כדור שלג" ולהשפיע על תחומים רבים בתפקוד, בביטחון העצמי של הילד וכפועל יוצא – עלולים להשפיע עליו ברמה החברתית, ברמת היחסים והקשרים במשפחה ולהביא את הילד / המשפחה להימנעות מהשתתפות בחוויות משמעותיות כמו טיול שנתי, שינה אצל חברים נסיעות וכד'.
סרטון הדרכה בנושא מצורף מטה.
ליקויים ברצפת האגן לרוב נחלקים לשניים:
קושי בשליטה על השתן בילדים – ביום ובלילה
דליפות שתן ביום עלולות להופיע על רקע חולשת שרירי רצפת האגן, התאפקויות יתר, בעיות בתחושה, עצירות כרונית ועוד מגוון סיבות עליהם נוכל להשפיע על ידי אבחון וטיפול נכון.
תהליך השליטה על הסוגרים, הוא תהליך התפתחות טבעי המתרחש בקרב פעוטות בשנות חייהם הראשונות, ומצריך בשלות פיזית, שכלית ורגשית, זו הסיבה שאני מתחילה לטפל בילדים החל מגיל חמש ברוב המקרים.
לעיתים מסיבות שונות, ישנם ילדים שאצלם בשלות השליטה על הסוגרים בלילה מתעכבת וישנם ילדים שכבר היו "יבשים" בלילה וחזרו להרטיב. הגורמים להרטבות לילה רבים, על חלקם אין לנו יכולת השפעה ישירה (גנטיקה של הורים שהרטיבו עד גיל מאוחר, חוסר הפרשת הורמון מעכב השתנה בלילה, אירוע רגשי מורכב שארע לילד ועוד) .
יחד עם זאת ידוע שהרטבות לילה עלולות להופיע גם כתוצאה מעצירות כרונית, מניהול מאזן שתיה והתרוקנות לקוי ביום, נטייה להתאפקות על רקע גורמים רבים וכן מבעיות בשליטה ובקואורדינציה של שרירי רצפת אגן, ועל כן כדי לדעת האם נוכל לשפר את איכות חיי הילד ומשפחתו נדרש אבחון איכותי ושיתוף פעולה בין כמה גורמי רפואה ביניהם פיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן.
אנקופרזיס/דליפות צואה
דליפות צואה אצל ילדים הן נושא רגיש המביא למבוכה ולקושי רב ומשפיע על הילד ועל המשפחה כולה.
אנקופרזיס הוא מושג המתאר דליפות צואה (לרוב צואה נוזלית אך לא תמיד), שבהרבה מקרים מופיע במצבי עצירות כרונית על רקע הימנעות מהתרוקנות או לאחר מקרים של התרוקנות כואבת /חוויות כאב אחרות שמתקשרות לאיזור רצפת האגן.
אני פוגשת ילדים שנמנעים מפעילויות יומיומיות אהובות כמו השתתפות במשחקי ספורט, מפגש עם חברים, יציאה למחנה/טיול שנתי ושינה אצל חברים מהחשש הטבעי – "שיברח להם ". כאמור, לשרירי רצפת האגן תפקיד מרכזי והם חלק מהגורמים המשפיעים על יכולת השליטה על השתן, הצואה והגזים, בילדים ובמבוגרים.
כאשר ילדים חווים קושי או כאב בהתרוקנות לצואה הם עלולים לפתח פחד ממשי, הימנעות והתחלה של גיוס אסטרטגיית התרוקנות חדשה המלווה בשינוי באופי השימוש בשרירים בזמן הישיבה בשירותים.
אם "נפשט את העניינים" – הילדים רוצים להתרוקן - אבל מפחדים, ובמקום להרפות בזמן ההתרוקנות, לעיתים הם "נסגרים" - וכך מתחיל לו מעגל שלם של פחד, עצירות, כאב, צבירת צואה ובעקבותיו -דליפות צואה. ילדים אלו לעיתים מדווחים כי אינם חשים כלל את הדליפה וחלקם אפילו לא מריחים אותה.
בטיפול פיזיותרפיה של רצפת האגן בילדים אני עוסקת בעצירת המעגל המתואר מעלה, חיבור מחדש לגוף, לימוד שליטה שרירית ויצירת הרגלים חדשים, בריאים יותר.
- לאיזה גילאים מיועדת פיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן בילדים ?
לרוב אני מקבלת לטיפול ילדים מעל גיל חמש (בהתאם לבשלות הפיזיולוגית), אולם יש מצבים מיוחדים שניתן להתחיל מעט לפני.
- מה קורה בטיפול פיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן בילדים, האם הבדיקה או הטיפול פולשני ?
טיפול פיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן הוא טיפול שמרני ואינו פולשני ברוב המוחלט של המקרים.
לאחר תשאול ההורים והילד, מתחיל הטיפול בו משולבת הערכה גופנית מלאה ובהתאם לממצאים הילדים לומדים דרך משחק ותרגול על מערכות הגוף השונות , לומדים כיצד ניתן לזהות ולהקשיב לסימנים של הגוף, מהי תחושת צורך להתרוקנות שתן או צואה ומשולבים מגוון טכניקות ללימוד התרוקנות יעילה וללא כאב. כמו כן, אני מתאימה לילד תרגילים שיעזרו לו לשלוט בשרירים לטובת חיזוק/הרפייה של שרירי רצפת האגן – כל ילד לגופו בהתאם למה שמצאנו בבדיקה.
אני שמה דגש על החזרת הבטחון הבסיסי של הילד בעצמו, בגוף שלו ובתפקוד שלו – במטרה להביא למצב של חיבור לגוף, שליטה על סוגרים והתרוקנות קלה ללא חשש וכאב.
הילדים לומדים מחדש להקשיב לצרכי הגוף, ולהפעיל את השרירים בצורה מיטבית.